•• Menej využívané druhy olejov ••
Ľanový olej
Získava sa lisovaním semien ľanu siateho. Pre potravinárske účely sa lisuje za studena, pre technické navyše s použitím rozpúšťadiel. V potravinárstve sa využíva málo (má výraznú chuť a pach), skôr ako doplnok výživy. Obsahuje veľa omega-3 mastných kyselín, pre ich uchovanie je ale potrebné skladovať ho v chlade, inak rýchlo žltne. Nie je vhodný na tepelné spracovanie.
Arašidový olej
Vyrába sa lisovaním tepelne neupravených alebo pražených arašidov. Typický je pre ázijskú kuchyňu. Ľudia s alergiou na arašidy nesmú používať ani arašidový olej! Obsahuje hlavne mono nenasýtené mastné kyseliny.
Tekvicový olej
Zo všetkých rastlinných olejov obsahuje najviac zinku, ktorý pomáha pri hojení rán, podporuje obranyschopnosť tela, pôsobí protizápalovo a zlepšuje kvalitu kože, nechtov a vlasov. Olej lisovaný za studena má tmavú farbu a používa sa ako doplnok stravy.
Kokosový olej
Lisuje sa z kokosovej dužiny, obyčajne nemá žiadnu alebo veľmi slabú chuť po kokose. Obsahuje hlavne nasýtené mastné kyseliny (!). V potravinárskom priemysle sa používa veľmi často. V krajinách, kde sa tradične pestuje kokosová palma, sa používa hlavne panenský kokosový olej, typický je pre juhoázijskú kuchyňu. U nás nájdeme kokosový tuk hlavne v cukrovinkách. Veľa sa používa v kozmetickom priemysle.
Konopný olej
Získava sa lisovaním semien konope siatej (používajú sa odrody, ktoré neobsahujú THC.) Panenský olej je svetlo až tmavo zelený, má orieškovú až trávovú chuť a vôňu, rafinovaný olej je bezfarebný. Rafinovaný konopný olej sa používa skôr v kozmetike a k technickým účelom než v potravinárstve. Konopný olej je cenený pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a pre priaznivý pomer omega-6 a omega-3 MK (3:1). Nie je vhodný na tepelnú úpravu pokrmov.
Mandľový olej
Používa sa hlavne v kozmetike, arómaterapii, na masáže. V potravinárstve i vzhľadom na jeho vysokú cenu nemá významnejšie uplatnenie. Mandľový olej je sladký, mazľavý, má ľahko nasládlu vôňu a svetlo žltú farbu. Obsahuje vitamíny A, E, draslík, vápnik, horčík, fosfor. Je vhodný pre studenú kuchyňu – do šalátov a krémov.
Zdroj: Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ
Na stiahnutie:
Podporný materiál
Menej používané druhy olejov.pdf